Diena su inžinerijos studentais

Svarbiausios | 2017-03-16

Kovo 9 d. į KTU Elektros ir elektronikos fakultetą (EEF) atvyko Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos 9-12 klasių mokiniai, kurie buvo pasiryžę patirti vienos dienos nuotykį kartu su fakulteto studentais bei dėstytojais.

Susibūrusi Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos mokinių grupelė savo noru nusprendė pamatyti tai, su kuo kiekvieną dieną susiduria KTU EEF studentai. Viskas prasidėjo nuo teorijos paskaitos apie Išmaniąsias energetikos technologijas, kurią vedė Vaidotas Marušauskas. Dėstytojas pasakojo mokiniams, kaip protingai ir veiksmingai išnaudoti tokius vietinius netaršius energijos išteklius kaip vėjas, saulė, biodujos ar biokuras. Taip pat dėstė įvairias galimybes, kaip palaipsniui pereiti prie sistemos, kai energija gaminama ten, kur ir suvartojama. Teorinės paskaitos metu mokiniai sužinojo daugiau apie energetiką, todėl po jos sekė praktiniai užsiėmimai kūrybinėse inžinerijos dirbtuvėse „Fab Lab Kaunas Junior“.

Praktinių užsiėmimų metu mokiniai turėjo galimybę susilituoti savo mikrochemą bei sukonstruoti miniatiūrinės Teslos ritės generatoriuką. Iš pradžių mokiniams trūko ryžto, kaip jie teigė „…mes juk to nemokame ir niekada to nedarėme…“, tačiau KTU EEF studentai bei dėstytojai mokiniams suteikė daugiau pasitikėjimo savimi bei motyvacijos, jog viskas yra įmanoma.

Visi sulitavę mikroschemas bei sukonstravę generatoriukus turėjo galimybę išmokti valdyti robotus – konstruktorius, kuriuos mokiniams pristatė KTU EEF doktorantė G. Paškauskaitė.

Mokinių dieną būnant inžinerijos studentais vainikavo ekskursija kūrybinėse inžinerijos dirbtuvėse „Fab Lab Kaunas“, kuriose mokiniai iš arčiau pamatė kaip atrodo naujausios elektronikos technologijos, elektromagnetinio suderinamumo bei avionikos ir nanopalydovų laboratorijos.

Atrastas potencialas

Tiek teorinė paskaita, tiek praktiniai užsiėmimai prisidėjo prie naujų talentų atradimo. Didžioji dalis suprato, jog jų ateities studijos bus susijusios su elektra, elektronika bei automatika.

Visi mokiniai pastebėjo, jog studijuojant KTU EEF labai svarbios fizikos, matematikos bei informacinių technologijų žinios, kurių pagrindus galima įgyti mokantis mokyklose.

KTU EEF studentai bei dėstytojai džiaugėsi, jog Lietuvoje dar yra iniciatyvių ir norinčių tobulėti mokinių, tokių kaip Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos gimnazistai.

Jeigu Tavo klasė, mokykla ar tiesiog Tavo draugų grupė nori iš arčiau pamatyti naujausias technologijas, kviečiame Tave atvykti į KTU Elektros ir elektronikos fakultetą.

Daugiau apie ekskursijas: fablabkaunas@ktu.lt