Aukštųjų mokyklų mugėje KTU EEF pristato iniciatyvą „Ateitis – elektronikams“  ir „Fab Lab“ gamybos laboratoriją

Svarbiausios | 2023-01-23

Dvidešimtojoje aukštųjų mokyklų mugėje Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir elektronikos fakulteto atstovai sausio 19 dieną informatyviai dalyviams pristatė studijų programas ir leido trumpam pasijusti inžinieriais. Kaune vykusiame renginyje būsimi studentai galėjo išvysti ir prisiliesti prie „Fab Lab“ inžinerinių kūrybinių dirbtuvių, o taip pat susipažinti su iniciatyva „Ateitis – elektronikams“.

Ateitis priklauso elektronikams

2021 metais startavusi iniciatyva „Ateitis – el ektronikams“ subūrė keturias tarptautinės elektronikos komponentų įmones ir dvi aukštojo mokslo įstaigas bendram tikslui – populiarinti elektronikos inžinerijos studijas. Kauno regione įsikūrusios įmonės „Continental Automotive Lithuania“, UAB „Teltonika Netwoks” „HELLA Lithuania“, „Kitron“, ir „Littelfuse LT“ kartu su KTU ir Kauno technikos kolegija (KTK) siekia dvigubai išauginti elektronikos inžinerijos studentų skaičių dėl specialistų pasiūlos trūkumo.

Technologijos – pasaulio variklis

 „Elektronika yra visur – ja paremti mobilieji telefonai, automobiliai, siurbliai, mikrobangų krosnelės ir begalė kitų dalykų. Elektronikos smegenys yra dedamos visur ir tai kiekvieną dieną plečiasi, veikiausiai to daryti ir nenustos. Už kiekvienos mašinos ir technologijos „stovi“ žmogus, tad tam reikalingi inžinieriai, gebantys paruošti, padaryti, sugalvoti ir prižiūrėtų  technologijas ir gamybą, užtikrinti sklandžią veiklą“, – mintimis dalijasi „Continental Automotive Lithuania“ testavimo inžinierė, KTU alumnė Aurelija Litvaitė.

Specialistų trūkumas

Šiame projekte dalyvaujančios įmonės yra didelės ir plečiasi, taip pat atsiranda ir naujų įmonių, o stojančiųjų į elektronikos inžineriją nedaugėja. „Po studijų baigimo dėl specialistų tenka kovoti, nes visoms anksčiau išvardintoms įmonėms reikia žmonių iš to paties rato, tad yra juntamas darbuotojų trūkumas, tampa sudėtinga plėstis. Laikui bėgant veiklos tik daugėja, tad darbo vietų skaičius automatiškai didėja“, sako A. Litvaitė.

Aurelijos manymu, elektronikos inžinerija nėra itin paklausi, nes žmonės dažnu atveju neskiria elektros nuo elektronikos, tad mini, jog šią žinutę stengiasi aiškiai iškomunikuoti. Atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją inžinieriai šiuo metu yra itin reikalingi.

Aukštųjų mokyklų mugės metu dalyviai supažindinti su KTU EEF studijų programomis ir universiteto užkulisiais. Į moksleivių klausimus atsakinėjo lektorė Donata Putnaitė ir Automatikos katedros vedėjas doc. dr. Gintaras Dervinis.

Pramogos inovacijų alėjoje

Dalyviai turėjo galimybę susipažinti su „Fab Lab“ šiuolaikiška gamybos laboratorija ir jos dirbtuvėmis. Patirties metu būsimi studentai išbandė netradicinę veiklą – litavo „mirksiuką“. „Mirksiukas“ – tai edukacinio pobūdžio įrenginys – elektros grandinė, kuri valdo du šviesos diodus juos įjungdama pakaitomis vienas po kito. Šios elektros grandinės principu veikia šviesos signalizavimo įtaisai: įspėjamieji kelio ženklai, spec. tarnybų žiburėliai, įspėjamieji kelio ženklai ir kt. Pagamintus „mirksiukus“ mugės dalyviai galėjo pasiimti su savimi.

Šios edukacijos tikslas – pademonstruoti inžinieriaus darbo specifiką. Kruopštumas, atidumas, dėmesys detalėms, žingeidumas – tik keletas bruožų, reikalingų geram elektros arba elektronikos inžinerijos specialistui.