Lietuvoje Humanoidę Sofiją pasitiko KTU studentai

Svarbiausios | 2017-12-19

Gruodžio 19 d. pirmą kartą Baltijos šalyje (Lietuvoje) atvyksta robotas humanoidas Sofija. Išskirtinę galimybę pabūti šalia Sofijos ir žinoma pristatyti Kauno technologijos universitete (KTU) įgyvendinamus robotikos projektus turėjo ir KTU Elektros ir elektronikos fakulteto (EEF) studentai.

Sofija yra robotas humanoidas, kurį sukūrė „Hanson Robotics“, vienas iš žymiausių dirbtinio intelekto kūrėjų David Hanson. Šių metų spalio 25 d. Sofija tapo pirmuoju robotu istorijoje, kuris pripažintas pilnateisiu šalies piliečiu, kuriam suteikta Saudo Arabijos pilietybė. Šis robotas yra unikalus lyginant su kitais robotais, nes Sofija yra vienintelė tokio socialaus pobūdžio ir nėra skirta prekybai. Humanoidas Sofija jau spėjo pasirodyti vienoje iš žymiausių pokalbių laidų „The Tonight Show“ bei keliose konferencijose visame Pasaulyje, įskaitanti ir pasaulinį ekonomikos forumą ir „Al for Good“ naujausių dirbtinio intelekto produktų pristatyme.

Ta proga, jog Lietuvoje lankosi humanoidė Sofija, Elektromarkt ir tv3.lt iniciatyva buvo suorganizuota konferencija „Sofija – inovacijoms Lietuvoje įkvėpti ir paskatinti“, kurioje dalyvavo daugelis technologijų pasauliu besidominčių visuomenės atstovų. Konferencijoje dalyvauti turėjo galimybę ir KTU EEF atstovai.

Taip pat visą dieną prekybos ir laisvalaikio centre PANORAMA veikė technologijų kiemelis, kurį užpildė KTU EEF robotikos studentų projektai ir FabLab Kaunas kūrybinės inžinerijos dirbtuvės. Anot organizatorių technologijų kiemelis tikslas parodyti visuomenei, kad robotika, technologijos ir inžinerija nėra svetima lietuviams, kad ir mes galime susikonstruoti savąją Sofiją, nes tam nei žinių, nei galimybių lietuviams netrūksta.