KTU mokslininkai kvies susipažinti su naujausiomis technologijomis ir pasinerti į virtualios realybės pramogas

Svarbiausios | 2017-10-19

Išmaniosios svarstyklės, virtualus slidinėjimas, šaudymas iš kulkosvaidžio ir sklandymas su parasparniu –tai tik keletas įdomybių, kurias išbandyti siūlys spalio 27-28 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ antrą kartą rengiamoje parodoje „Išmani Lietuva“ dalyvaujantis Kauno technologijos universitetas.  Paroda kvies lankytojus atrasti ir gyvai patirti išmanius produktus ir paslaugas tiek versle, tiek kasdieniame gyvenime. KTU šiemet ne tik pristatys naujausius mokslo sprendimus, technologijas, bet ir pakvies į edukacines programas bei virtualios realybės pramogas.

Paroda „Išmani Lietuva“ yra viena iš projekto „Išmani Lietuva 2017“ dalių, kurį inicijuoja „Verslo žinios“. Projekto tikslas – pristatyti visuomenei Lietuvoje vykstančius pažangius ir šiuolaikiškus pokyčius, papasakoti apie Lietuvą kaip apie modernią, pažangią ir išmanią valstybę.

KTU stende bus galima išbandyti naujausius KTU Informatikos, Elektros ir elektronikos, Cheminės technologijos fakultetų mokslininkų sukurtus įrenginius. Parodos dalyviai galės dalyvauti „FabLab Kaunas“ kūrybinių inžinerijos dirbtuvių užsiėmimuose ir sulituoti savo mikroschemas bei išmėginti virtualios realybės patirtimis grįstus žaidimus, kuriuos kūrė KTU studentai.

Roboto valdymas ir išmaniosios svarstyklės

Parodos lankytojai turės galimybę pamatyti roboto manipuliatoriaus valdymo gestais sistemą. KTU tyrėjų teigimu, jeigu žmogus turėtų prietaisą, kurį galėtų intuityviai valdyti ir visą savo dėmesį sutelkti tik į procesą, toks įtaisas taptų nepamainomu pagalbininku ne tik derinant ekspertinę žmogaus kompetenciją su esamomis vaizdų apdorojimo sistemomis, bet ir suteiktų žmogui galimybę būti tokiose sąlygose, kuriose jis yra saugus ir gebantis be baimės reaguoti į nemalonius netikėtumus.

Roboto manipuliatoriaus valdymo gestais sistemos sukūrimo projektas yra pagrįstas keturių inercinių jutiklių, kurie yra išdėstyti ant žmogaus rankos, ir roboto manipuliatoriaus sistema, skirta servo pavaroms valdyti ir žmogaus rankos judesiams atkartoti.

Dar vienas KTU mokslininkų išradimas, kurį bus galima išvysti Universiteto stende – išmaniosios svarstyklės. Įsivaizduokite – jūs atsistojate ryte ant svarstyklių, o jos ne tik parodo, kiek pakito jūsų svoris nuo tada, kai svėrėtės paskutinį kartą, bet ir atsiunčia įspėjamąjį signalą: „Užsiregistruokite pas gydytoją“. Tai – ne mokslinė fantastika. Tai svarstyklės, kurios perspėja apie galimai sveikatai pavojingas būkles – kraujagyslių aterosklerozę, prieširdžių virpėjimo aritmiją.

KTU yra atliekami elektromagnetinio suderinamumo bandymai, kurių tikslas – nustatyti įrenginių atitiktį elektromagnetinio suderinamumo techninio reglamento esminiams reikalavimams. Renginio lankytojai galės susipažinti su šiai tyrimais ir inžineriniais sprendimais.

Virtinė virtualių išbandymų

Parodos lankytojai KTU stende galės išbandyti naujausius Informatikos fakulteto (IF) studentų ir dėstytojų kurtus virtualios realybės projektus. Tyrėjai teigia, kad virtualios realybės patirtims atskleisti yra reikalingi natūraliųjų valdymo sąsajų įrenginiai, o vienas jų – interaktyvi balansavimo platforma. Šiai platformai buvo sukurtas virtualus slidinėjimo žaidimas, kuris įtraukia savo įspūdinga virtualia aplinka, motyvuojančiais žaidybinimo elementais ir įdomia įvesties sąsaja.

KTU informatikai taip pat pristatys virtualios realybės patirtį, kuri geriausiai atskleidžiama, kai virtuali realybė siejama su realybę imituojančiais įvesties įrenginiais. „KTU stende bus pristatomas virtualios realybės žaidimas, skirtas parasparnio imitatoriui, todėl parodos dalyviai galės pasklandyti virš KTU studentų miestelio“, – pasakoja KTU IF magistrantas Andrius Paulauskas.

Dar vienas virtualios realybės projektas – karinis žaidimas. Akivaizdu, kad tikra karinė įranga visiems nėra prieinama, tačiau ar niekada nekilo noras atsisėsti į šarvuotį ir su kulkosvaidžiu išbandyti savo taiklumą? IF tyrėjų sukurta programa parodos lankytojams suteiks galimybę išbandyti savo jėgas, šaudant iš prie M113 pritvirtinto „M2 Browning“ kulkosvaidžio.

Inovacijos gamtos išteklių naudojime

Cheminės technologijos fakulteto mokslininkai pristatys su gamtos išteklių naudojimo tvarumu bei gamtinių resursų atkūrimu susijusius darbus. Lankytojai galės pamatyti įspūdingai šviečiančius inovatyvius vandenvalos įrenginius ir išmaniųjų oledų lemputę, kuriai elektrą gamina dumble gyvenančios bakterijos. Taip pat cheminės technologijos inžinieriai pademonstruos iš augalinių žaliavų gaminamą bioplastiką, išmanųjį silikoną ir poliuretano putas.

Parodoje „Išmani Lietuva“ bus galima ne tik pamatyti naujausius KTU išradimus, bet ir papramogauti, įsitraukti į kūrybinių inžinerijos dirbtuvių „FabLab Kaunas „litavimo pamokėles, mokantis sulituoti įvairias mikroschemas, įbandyti savo jėgas virtualios realybės žaidimuose.

Kartu su paroda vyks:

Konferencija „50 kelių į sėkmę“ – susitikimų ciklas visuomenei papildys kartu vyksiančios parodos turinį. Išgirsite didžiausius Lietuvos talentus, pasiekusius įspūdingų rezultatų įvairiose srityse.

Konferencija „Ateities komandos DNR“ – čia savo sričių lyderiai, įmonių vadovai dalinsis patirtimi ir sėkmingais projektais.

Konferencija „Verslas 4.0“ – sėkmingos verslo ir mokslo bendradarbiavimo patirtys, verslininkų bei mokslininkų susitikimas.

Daugiau informacijos apie parodą ir projektą