Jungiam ir transliuojam – „DAKAR 2017“

Svarbiausios | 2017-03-03

2017 m. sausio 2 d.  dykumų ralio lenktynininkai įjungs aukščiausią pavarą „DAKAR 2017“ ralyje, kuriame dalyvaus ir vienas iš labiausiai patyrusių ir tituluotų dykumų ralio lenktynininkų Lietuvoje – Antanas Juknevičius. Šiemet prie A. Juknevičiaus komandos prisideda ir KTU Elektros ir elektronikos fakultetas (EEF). 

„DAKAR 2017“ A. Juknevičiui tarsi nauja pradžia. Visiškai iš pagrindų atnaujintas Dakaro automobilis, nauji komandos nariai, tarp kurių naujas šturmanas – orientavimosi sporto profesionalas, daugkartinis Lietuvos ir tarptautinių orientavimo varžybų čempionas, KTU EEF Telekomunikacijų studijų programos absolventas – Darius Vaičiulis. „Sakydami atsinaujinę iš pagrindų, turime omenyje ne tik komandą, bet ir techniką“ – teigė lenktynininkas. Šiemet už A. Juknevičiaus komandos informacijos transliavimui skirtą ryšį „DAKAR 2017“ lenktynėse bus atsakingas KTU EEF.

Viskas prasidėjo nuo KTU „Elektros dienos 2016“, kuomet A. Juknevičius pristatė Dakaro ralio bolidą „Toyota Overdrive Hilux“  bei pasidalino savo idėjomis komentuodamas „… galbūt KTU gretose atsiras specialistų, kurie ženkliai prisidės prie puikių Lietuvos lenktynininkų  rezultatų Dakaro ralio varžybose jau netolimoje ateityje.“, kurios buvo ne tik išgirstos, bet ir įgyvendintos.

Kiekvienais metais Lietuvos atstovai Dakaro ralio varžybose susiduria su bevielio ryšio problemomis. Lenktynių metu kiekviena minutė yra svarbi ir įdomi varžybų entuziastams, o kadangi Pietų Amerikoje interneto ryšys yra prastas, galimybė šias žinutes transliuoti yra ribota. Tik pasiekę sustojimo stotelę, Dakaro dalyviai gali pasidalinti gal jau ir nebe tokiomis „šviežiomis“ naujienomis. Todėl KTU EEF ir A. Juknevičiaus komandos iniciatyva buvo pasiūlytai įdiegti technologiją, kuri užtikrins greitą bei kokybišką interneto ryšį A. Juknevičiaus komandai, suteikiant galimybę bet kuriuo metu dalintis informacija apie tai, kas vyksta „DAKAR 2017“ varžybose.

Lapkričio 18 d., KTU Elektros ir elektronikos fakultete buvo išbandyta „DAKAR 2017“ ralio varžyboms skirta sistema perduodant bei priimant ryšį per Eutelsat 21B palydovą. A. Juknevičiaus komandos atstovai buvo apmokyti susijunti, sureguliuoti bei valdyti sistemą, paruošti įrenginius ryšio priėmimui ir perdavimui. KTU EEF komandos technologija artimiausiu metu kartu su A. Juknevičiaus komanda keliaus į Dakaro ralio varžybas „DAKAR 2017“.

Septynis kartus Dakaro ralį įveikęs A. Juknevičius teigia, jog „…varžybose svarbu ne tik sportininko meistriškumas, bet daug ką lemia technika bei už jos priežiūrą atsakingi specialistai. Todėl noriu pasidžiaugti, jog šiemet KTU EEF indėlis į komandos komunikacijos ryšio užtikrinimą, rodo aukščiausią profesionalumo lygį.“ Lenktynininkas pabrėžia, jog dalyvauti varžybose turint stiprų techninį užnugarį – vienas malonumas.