„DAKAR 2017“ – daugiau nei 14 dienų odisėja

Svarbiausios | 2017-03-03

KTU Elektros ir Elektronikos fakulteto ekspertai realiu laiku seka prisijungimus iš Dakaro ir padeda lietuvių komandai spręsti kilusius iššūkius. 

„DAKAR 2017“ ryšio partneris – KTU Elektros ir elektronikos fakultetas

„DAKAR 2017“ varžybos jau devintą kartą vyksta Pietų Amerikoje. Ralio trasa driekiasi per tris valstybes: Argentiną, Boliviją ir Paragvajų. Sausio 2 d. Paragvajaus sostinėje, Asunsjone, paskelbtas varžybų startas, įveikę 12 greičio ruožų ralio dalyviai sausio 14-ą dieną finišuos Argentinos sostinėje, Buenos Airėse.

Antrąją Kalėdų dieną (gruodžio 26, 2016) prasidėjo Antano Juknevičiaus ir jo komandos odisėja į Dakarą. Pirmosiomis dienomis Dakaro ralio dalyviai treniravosi keisti einamąsias Dakaro automobilio dalis, atliko automobilio bandymus trasoje, dalyvavo administracinės bei techninės komisijos patikrose ir taip ruošėsi artėjančiam Dakaro ralio podiumui bei varžyboms. Šiemet Antanas Juknevičius vairuoja „Overdrive Toyota Hilux“ automobilį, pažymėtą 328 numeriu, o prie jo komandos prisijungė naujas šturmanas, KTU Elektros ir elektronikos fakulteto absolventas Darius Vaičiulis.

KTU „Elektros dienos 2016“ svečias A. Juknevičius vizito metu papasakojo, su kokiais sunkumais tenka susidurti Dakaro ralyje. Vienas iš jų – ribota komunikacija, tai yra lėtas interneto ryšys arba jo visiškas nebūvimas dykumose ar neurbanizuotose vietose. Todėl KTU Elektros ir elektronikos fakultetas pasiūlė pasinaudoti „Fab Lab Kaunas“ Nanopalydovų ir avionikos laboratorijoje esančia palydovinio interneto sistema, kuri, nepaisant geografinės vietos, leis lietuvių komandai Dakare turėti greitą bei kokybišką internetinį ryšį ne tik komunikacijai, bet ir duomenų perdavimui.

 Įveikti iššūkiai

Kadangi ryšio perdavimo ir priėmimo sistemą reikėjo skubiai išgabenti į Pietų Ameriką kartu su A. Juknevičiaus bolidu, KTU Elektros ir elektronikos fakulteto komanda turėjo surinkti bei išbandyti sistemą. Negana to, tuo pačiu metu, reikėjo instruktuoti A. Juknevičiaus komandos narius, kaip suderinti bei naudotis palydovine sistema. „Pasirodo, jog surinkti ir sureguliuoti palydovinę lėkštę be patirties nėra taip paprasta“ –teigė vienas iš A. Juknevičiaus komandos inžinierių, juk jiems reikia pataikyti į tašką, kuris yra už 38 000 kilometrų.

Dar vienas iššūkis – per atstumą suderinti sistemą, nes pastaroji nebuvo išbandyta su konkrečiu iš Pietų Amerikos pasiekiamu palydovu. Šis palydovas nėra pasiekiamas Lietuvoje, todėl A. Juknevičiaus komanda, būdama dar Dakaro pradžios taške ir turėdami 4G ryšį, pradėjo sistemos suderinimo procesą, o padedami KTU Elektros ir elektronikos fakulteto ekspertų, užmezgė ryšį su palydovu.

Pavyko iš antro bandymo

Nors ir susidūrusi su įvairiais iššūkiais, komanda naudotis interneto ryšiu galėjo jau po antrojo bandymo. Taigi, šiuo metu A. Juknevičiaus komanda gali turėti interneto ryšį beveik visose vietose, nepriklausomai nuo to, ar tai dykumos, maži kaimeliai, ar visiškai neurbanizuotos vietovės. Tuo tarpu KTU EEF komanda realiu laiku seka prisijungimus iš Dakaro ir padeda lietuvių komandai spręsti iškilusias problemas. Galima pasidžiaugti, jog A. Juknevičiaus komanda pirmą kartą atliko tiesioginę transliaciją Dakare tiesiai iš finišo linijos. Pirmosios tiesioginės transliacijos metu džiaugėsi ne tik A. Juknevičiaus komanda, bet ir pats lenktynininkas sušukęs „Valio KTU“.

„DAKAR 2017“ varžybose su išbandymais susiduria ne tik komandos, automobiliai, bet ir elektronikos įranga

Nuo 2016 metų lapkričio mėnesio KTU Elektros ir elektronikos fakulteto komanda intensyviai dirba prie „DAKAR 2017“ varžyboms skirtos ryšio perdavimo ir priėmimo sistemos per palydovą. Matydami kylančias sunkumus, KTU Elektros ir elektronikos fakulteto ekspertai planuoja tobulinti sistemą 2018-ųjų metų Dakaro raliui. Vienas KTU EEF komandos narių doc. dr. Mindaugas Žilys patikino, jog „…labai greitu metu iš Pietų Amerikos bus galima naudotis ne tik Ku-band palydovine technologija, bet ir Ka-band, kuri užtikrins penkis kartus greitesnį ryšį“.

Įpusėjus „DAKAR 2017“ varžyboms, galime pasidžiaugti, jog lietuvių komanda, nepaisant visų išbandymų, juda link finišo tiesiosios ir po aštuonių etapų bendroje įskaitoje A. Juknevičius užima 25 vietą. Didžiuojamės galėdami prisidėti prie šių metų Dakaro varžybų bei padėti A. Juknevičiaus komandai komunikacijos ryšio klausimais.

Ryšio partneris KTU Elektros ir elektronikos fakultetas

Jungiam ir transliuojam!